Legătura dintre placenta mămicii şi bebeluş e făcută de către cordonul ombilical. Imediat după naştere, cordonul ombilical se prinde cu o clemă şi apoi este tăiat. Procedura nu este durereoasă pentru bebeluş - deci nu trebuie să îţi faci griji. Totuşi, după secţionare, ce rămâne - adică bontul ombilical, necesită o supraveghere atentă deoarece ar putea expune nou-născutul la riscul de hemoragie şi infecţie.
În fiecare dimineaţă bebeluşul poate avea probleme atunci când va trebui să deschidă ochişorii.
Acesta se va putea trezi cu ochii lipiţi sau cu o secreţie de culoare gălbuie, denumită în limbajul popular „urdoare”, de aceea este important să acorzi o atenţie deosebită igienei ochişorilor.
În ciuda faptului că îi faci baie bebeluşului zilnic în primele luni de viaţă, urechile sale au şi ele nevoie de o atenţie specială. Cerumenul se formează în urechile bebeluşului încă din prima zi de viaţă. Deşi în cantitate mai mică decât în cazul adulţilor, trebuie totuşi îndepărtat.
Pentru faţă se va folosi apă călduţă, dintr-un vas pregătit special pentru acest lucru, şi o bucată de pânză moale, de preferat tifon steril sau vată.
Igiena orală a bebeluşului se face încă din prima zi de viaţă. Avem nevoie de un degetar siliconat sau o bucăţică de tifon rulat pe deget şi înmuiat în apa cu care vom curăţa guriţa în interior, peste tot: pe limbuţă, deasupra, dedesubt, pe gingii, pe interiorul obrajilor, astfel încât interiorul guriţei să rămână curat, rozaliu.